Uploaded image for project: 'JDK'
  1. JDK
  2. JDK-6550660

Can't start NetBeans on Solaris x64 with JDK 1.6.0_01

    Details

    • Type: Bug
    • Status: Closed
    • Priority: P2
    • Resolution: Duplicate
    • Affects Version/s: dev
    • Fix Version/s: 6u1
    • Component/s: client-libs
    • Labels:
      None
    • Subcomponent:
      2d
    • CPU:
      x86
    • OS:
      solaris_10

      Description

      The issue based on http://www.netbeans.org/issues/show_bug.cgi?id=97882

      Failed to start NetBeans, get the following error during Loading Modules stage.

        Product Version = NetBeans IDE Dev (Build 070425)
        Operating System = SunOS version 5.10 running on x86
        Java; VM; Vendor; Home = 1.6.0_01; Java HotSpot(TM) Server VM 1.6.0_01-b06;
      Sun Microsystems Inc.; /opt/jdk1.6.0_01/jre
        System Locale; Encoding = en (nb); ISO646-US

      The result is still the same:

      Fontconfig error: Cannot load default config file
      #
      # An unexpected error has been detected by Java Runtime Environment:
      #
      # SIGSEGV (0xb) at pc=0xe626f5ab, pid=22155, tid=18
      #
      # Java VM: Java HotSpot(TM) Server VM (1.6.0_01-b06 mixed mode)
      # Problematic frame:
      # C [libfontconfig.so.1+0x1f5ab] FcFontRenderPrepare+0x73
      #
      # An error report file with more information is saved as hs_err_pid22155.log
      #
      # If you would like to submit a bug report, please visit:
      # http://java.sun.com/webapps/bugreport/crash.jsp
      #
      22155 Abort - core dumped
      We managed to reproduce it on NB dev, JDK 1.6.0_01 running on Sun Blade 1000
      (Sparc):

      ...

      System Info:
       Product Version = NetBeans IDE Dev (Build 200705081800)
       Operating System = SunOS version 5.10 running on sparc
       Java; VM; Vendor; Home = 1.6.0_01; Java HotSpot(TM) Client VM 1.6.0_01-b06;
      Sun Microsystems Inc.; /space/jdks/jdk1.6.0_01/jre
       System Locale; Encoding = en_GB (nb); UTF-8
      And we've found solution for this situation in nbusers mailing list.

      Two patches for Solaris 10 on Sparc led to the solution:
      120473 and 125100-04 (or greater)

      There are also comparable patches for x86 machines running Solaris 10. Applying
      this one should be sufficient:
      120037

      IDE runs normally after applying these patches.
      Just to explain: the solution of this problem was not reported by the person, who filled the bug...

      But now we have Netbeans user, who is still able to reproduce this bug with all Solaris 10 patches installed (on AMD64 X2). So I've made fresh installation of latest Solaris 10, applied all patches and I am still able to reproduce it. The solution above works only in some cases.

      So is there any way to bring Netbeans to work with Solaris 10, GTK and JDK 1.6.0_01?

        Attachments

          Activity

            People

            • Assignee:
              Unassigned
              Reporter:
              mrkam Alexander Kuznetcov (Inactive)
            • Votes:
              0 Vote for this issue
              Watchers:
              1 Start watching this issue

              Dates

              • Created:
                Updated:
                Resolved:
                Imported:
                Indexed: